2009. szeptember 24.

Terhesség - 2.hét vége - Megtermékenyítés

- Egy kis biológia óra

Terhesség hétről hétre 2. hét kiegészítéseként olvassátok el ezt a kis bejegyzést.


Úgy gondoltam, hogy maga a megtermékenyítés az, ami a terhességhez vezet, ezért ezt szeretném bővebben leírni - de ez tényleg csak maga a tudományos oldala, hogy megismerjük, mi történik szervezetünkben.

Az ovuláció (tüszőrepedés): Az érett petesejt - amely 0,13 mm nagyságú lehet, - 14 nappal a menstruáció előtt (tekintet nélkül a menstruációs ciklus hosszára) kiszabadul a petefészekből, és a petevezeték felé sodródik. Közben a méhnyálkahártya megvastagszik, a méhnyakon is jellegzetes változások mennek végbe, amelynek köszönhetően a hímivarsejtek könnyebben áthaladhatnak rajta.

Az érett petesejt kb. 24 óráig életképes a petefészekből való kiszabadulás után, ezért akkor eshetsz teherbe, ha partnereddel közvetlenül az ovuláció előtt, vagy utána próbálkoztok. Az érett petesejtbe egyetlen hímivarsejt hatol be, és az termékenyíti meg (kivéve ikrek). Ezután a petesejt külső része megvastagszik, áthatolhatatlanná válik, elveszti befogadóképességét.

Hímivarsejt: Egy alkalommal kb. 400 millió hímivarsejt kerül a hüvelybe, mely onnan a méhnyakon, majd a méhen keresztül jut a petevezetékbe, ahol belefúródik a petesejtbe, és megtörténik a megtermékenyítés.

Videó a megtermékenyítésről:




A Videó a megtermékenyítés folyamatát mutatja a petevezetékben, majd megkezdődik az osztódás és a megtermékenyített petesejt elindul a méh felé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Hozzászólásokat itt tehettek: Írd meg, ha tetszett, vagy ha nem, esetleg kérdésed van