2009. szeptember 24.

Terhesség hétről hétre - 3. hét

Kismama:



Egyes kismamák már ekkor éreznek változásokat, van aki rendelkezik azzal a bizonyos hetedik érzékkel, és tudja, hogy teherbe esett. Irigylem őket! Vannak, akik a beágyazódáskor rosszullétre, émelygésre panaszkodnak. Beágyazódáskor gyakran egykét csepp vér is megjelenhet, de ne aggódj, ez nem vetélés. Ezt valószínűleg az okozza, hogy elkezdődik a szervezetben az EFP nevű hormon termelődése, ami megakadályozza az immunrendszert abban, hogy a babát másnak vélje, mint ami. Biztosan tudjátok, hogy terhesség alatt a nők immunrendszere legyengül, hát éppen ezért.




Baba - bár ekkor még: az embrió kialakulása:



A megtermékenyítést követően az embrió (ekkor még nem magzatnak hívjuk) gyors osztódásnak indul, először 30 órával a megtermékenyítés után osztódik ketté, majd 10 óra múlva újra osztódik. 3 nap múlva 16 egyre kisebb sejtekből áll majd az ún. csíra, ami elindul a méh felé, és a 4. napon eléri a méhet (ekkor már több, mint 100 sejtből áll -mint egy szeder). A következő pár napban szabadon vándorol a méhen belül, s annak falán képződő "tejjel" táplálkozik, de a terhesség 3. hetének végére erősen beágyazódik a méh falán az akkora teljesen megvastagodott nyálkahártyába, mellyel befejeződik a fogamzás. Ekkor a csíra két részből áll, a külső fala fogja alkotni a méhlepényt, a belső sejtek pedig a testet.


Általában a csíra a méh hátsó falán ágyazódik be (ezt orvosod vizsgálni is fogja), hogy melyik oldalon, az attól függ, hogy melyik petefészekből szabadult ki az érett petesejt.



Tudom, hogy az eddigiek nagyon tudományosak voltak, de szerintem jó, ha tudjuk, mi zajlik le testünkben leendő kisbabánkkal.

Kapcsolódó cikkek:

Előző hét: Terhesség - 2. hét

Következő hét: Terhesség - 4. hét

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Hozzászólásokat itt tehettek: Írd meg, ha tetszett, vagy ha nem, esetleg kérdésed van