2009. szeptember 28.

Terhesség hértől hétre - 6. hét

Kismama

A terhesség korai jelei még szintén megfigyelhetők a kismamán. Egyre fáradékonyabb, a mellei duzzadtak, fájnak, viszketnek bizseregnek. Étvágya megváltozott, nemcsak mennyiségben, ízlésében is. Gyakori a vizelési inger, mely egyrészt a szervezetben megnövekedett folyadékmennyiség miatt alakulhatott ki, s emellett még a méhe is megnövekedett, most már a 6. héten kb. mandarinnyi nagyságú, amely egyre inkább nyomja a húgyhólyagot.

Baba

A baba feje helyén már látható egy dudor, van nyaka. Kezd kialakulni a kas és mellüreg, benne a szív, aminek még csak két ürege van, de már erősen pumpál. Kezd kialakulni a köldökzsinór, aminek feladatát eddig csak bolyhok végezték, s a 6. hét végére kialakul a vérkeringés is. A végtagok helyén kis kitüremkedések láthatóak. A baba mérete már 6 mm.

Teendők:

Valószínűleg, otthon már elvégezted s terhességi tesztet. Sőt! Már biztosan a másodikat is, de ezen a héten menj el orvoshoz, hogy ő is megállapíthassa a terhességet. Hogy mi történik az első orvosi vizsgálaton, azt az első orvosi vizsgálatról szóló bejegyzésben elolvashatod. A védőnők általában a 9-10. héten veszik terhesgondozásba az újdonsült kismamát, de ha van kedved, elmehetsz már most, és legalább megismerkedhetsz vele, és megmondja, mikor találkozzatok először. Addig is aludj többet, és pihenj sokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Hozzászólásokat itt tehettek: Írd meg, ha tetszett, vagy ha nem, esetleg kérdésed van