2009. október 10.

Mikor van peteérés- ovuláció?

Számos leendő kismama kérdezi:



Honnan tudom meg, hogy mikor van ovuláció - vagyis a peteérés?



Ebben a bejegyzésben erre szeretnék nektek egy pár praktikát, tanácsot trükköt ajánlani, hiszen a fogamzásnak ez az alapja. Ha pontosan tudod, hogy mikor van a peteérésed, akkor szinte teljes biztonsággal teherbe tudsz esni (ha annak nincs semmiféle egészségügyi akadálya).

Sajnos nincs jó hírem. Az, hogy mikor van peteérésed, egyáltalán nem egyszerű teljes biztonsággal megállapítani. Ezért is van, hogy többféle módszert is "kitaláltak" az ovuláció idejének pontos megismerésére. Ezeket nézzük sorjában:

Naptár (menstruációs ciklus) szerint mikor kellene lennie peteérésnek?

Vagyis ha magát a menstruációs ciklust veszem, az átlagos ciklus ugyebár 28 napos. Ez a legegyszerűbb eset, ilyenkor valószínűsíthető, hogy a 14. napot történik a peteérés. De mi van, ha valakinek rövidebb, illetve hosszabb a menstruációs ciklusa? Ilyenkor nem a 14. napon, hanem a menstruáció első napjától visszafelé számított 14. napon volt peteérés. Tehát ha valakinek csak 26 napos a menstruációs ciklusa, akkor neki valószínűleg a 12. napon van peteérése. Ha viszont 30. napos, akkor az ovuláció valószínűleg a 16. napon történt meg. Ez sajnos valójában akkor nehezíti meg igazán a peteérés pontos időpontjának kiszámítását, ha nem szabályos a leendő kismama menstruációs ciklusa. Hiszen mindig csak utólag derül ki, hogy kb. mikor lehetett peteérése az adott hónapban. Ilyenkor jönnek számításba az egyéb fogamzási trükkök.

Hőmérős módszer

Sok kismama próbálja a peteérés időpontját az ébredési hőmérséklettel megállapítani. Ennek alapja, hogy a testhőmérsékletünk egy ciklus alatt egy szabályos görbét mutat. A menstruáció után ingadozik, majd peteéréskor lecsökken kb. fél fokot, majd megemelkedik, és menstruáció előtt ismét csökken a normális szintre. Erről bővebben külön bejegyzésben olvashattok, ha ide kattintotok.

Fehéres, kocsonyás folyás

A peteérés időpontjának megállapításának szintén biztos jele, hogy ekkor fehéres, kocsonyás folyást tapasztalhatsz, persze csak kis mértékben. Ez alapján biztos lehetsz abban, hogy peteérésed van.

Egyéb peteérésre utaló jelek

Sok nő tapasztalja, hogy ovulációkor kisebb hasi fájdalmat érez valamelyik oldalon, attól függően, hogy melyik oldali petefészekben van peteérés. Ebből is következtethetsz a peteérésed időpontjára.

Maga a biológia - a női szexuális vágy

Sok helyen olvastam már, hogy az élővilágban az emlősöknél a legtöbb párzást az ovuláció előtt, és annak napján lehet megfigyelni. Ez az emberekre szintén ráillik. Hiszen a nők szexuális vágya is az ovuláció előtti egy-két napban, és az ovuláció napján a legnagyobb. A legalkalmasabb módszer tehát arra, hogy meghatározzuk a peteérés napját, vagyis a módszer arra, hogy teherbe essünk, hogy hagyjuk az ösztöneink szerint működni a dolgokat!


Ha ezekkel a módszerekkel meg tudod állapítani a peteérésed időpontját, akkor már nagy lépést tettél meg a sikeres fogamzás felé. Még jó ha tudod, hogy a petefészekből kiszabadult érett petesejt 24 óráig életképes. Tehát a fogamzáshoz az szükséges, hogy ez alatt a 24 óra alatt a petesejt életképes hímivarsejtekkel találkozzon. Tehát vagy az ovuláció előtt, vagy utána 24órán belül szükséges akcióba lépni!

Remélem, sikerül ezen fogamzási módszereket, praktikákat sikeresen alkalmaznotok! Ha valaki ismer hasonlókat, írjátok meg a megjegyzések között! Segítsétek egymásnak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Hozzászólásokat itt tehettek: Írd meg, ha tetszett, vagy ha nem, esetleg kérdésed van