2009. szeptember 30.

Az első orvosi vizsgálat - és az 1. Ultrahang

Mikor menjek az első orvosi vizsgálatra terhességkor????



Az első orvosi vizsgálatra általában a 6-8. hétben szokás elmenni, vagyis az első menzesz elmaradása után egy-, két, esetleg három héttel, vagy pedig ha pozitív a terhességi teszt. A lényeg, hogy a 12. hét előtt mindenképp keress meg egy nőgyógyászt!!!

Mi történik az első orvosi vizsgálaton????


Először is ez az egy alkalom, amikor jó hosszú "macerás" vizsgálatra számíthatsz.
  • Vizeletet vesznek, hogy megállapíthassák a terhességet a benne lévő HCG hormonszintből, vércukor-, és fehérjeszintet mérnek.
  • Vért vesznek, hogy megállapítsák a vércsoportodat, egy általános laborképet nézzenek, és különböző betegségek esetleges jelenlétét vizsgálják: toxoplazmózis, rubeola, vérbaj, stb. Amikor megállapítják a vércsoportodat, az RH összeférhetetlenséget is megvizsgálják.
  • Az RH összeférhetetlenség csak RH negatív anyánál fordulhat elő, amennyiben az apa RH pozitív. Ugyanis ha az RH negatív anya vére érintkezik az RH pozitív babával, akkor az anya szervezete ellenanyagot termelne a babával szemben. Ezért folyamatosan vizsgálják az anya szervezetében az ellenanyag szintet, hogy probléma esetén beavatkozhassanak. Szülés után pedig az anya egy injekciót kap, amivel megakadályozzák, hogy a következő terhességnél bármi probléma legyen.
  • Rákszűrést végeznek, valamint a hüvelykenetből megállapíthatják az esetleges hüvelyfertőzéseket is, mely terhességkor igen veszélyes lehet.
  • Vérnyomást és testsúlyt mérnek. A testsúly változása azért lényeges, mert a vártnál sokkal nagyobb gyarapodás ugyanis bizonyos elváltozásokra utalhat.
  • Sor kerül az első ultrahangra is (bizonyos esetekben előfordul, hogy csak hüvely ultrahanggal tudják elvégezni a vizsgálatot). Magzati szívhang vizsgálatra valamennyi orvosi vizsgálaton sor kerül.
  • Megállapítják a terhesség idejét - ehhez tőled fogja az orvos megkérdezni az utolsó menstruációd első napját, valamint megvizsgálja a méhed helyzetét, nagyságát, és ebből is tud következtetni a terességed idejére (főleg ha valami okból ismeretlen az előző dátum)
  • Rögzítik az adataidat és pontos kórképet vesznek fel gyermekkori betegségekről, műtétekről - meg fogják kérdezni tőled, hogy a családodban vagy az apa családjában volt-e örökletes vagy valami egyéb betegség, cukorbetegség, vérzékenység, esetleg ikerterhesség.
  • Életviteledről is számot kell adni, (alkohol, dohányzás, drog), vagy ha bizonyítottan genetikai ártalom merül fel,akkor ebben az esetben genetikai tanácsadóhoz küldenek. Ez általában 35 év felett is indokolt
  • Nőgyógyászod egészen biztosan be fog utalni fogászati vizsgálatra.
  • El kell menned belgyógyászatra is. Itt szintén kérdéseket tesznek majd fel kórképeddel kapcsolatban, csinálnak EKG-t, megvizsgálják a pajzsmirigyedet, valamint lesz még kezek-lábak vizsgálata ödémásodás szempontból, meghallgatják a tüdődet, szívedet, tehát teljes belgyógyászati állapot felmérést végeznek.
A továbbiakban az orvos fog visszarendelni általában havonta egyszer, ahol minden alkalommal megmérik majd a vérnyomásod, testsúlyod, minden alkalommal meghallgatják a pici szívhangját is, és ami a legfontosabb: mindig írd össze előre a kérdéseidet egy kis papírra, mert akkor ott úgyis elfelejted. És mindig kérdezz bátran! Az orvos azért van, hogy válaszoljon Neked!

2009. szeptember 28.

Terhesség hértől hétre - 6. hét

Kismama

A terhesség korai jelei még szintén megfigyelhetők a kismamán. Egyre fáradékonyabb, a mellei duzzadtak, fájnak, viszketnek bizseregnek. Étvágya megváltozott, nemcsak mennyiségben, ízlésében is. Gyakori a vizelési inger, mely egyrészt a szervezetben megnövekedett folyadékmennyiség miatt alakulhatott ki, s emellett még a méhe is megnövekedett, most már a 6. héten kb. mandarinnyi nagyságú, amely egyre inkább nyomja a húgyhólyagot.

Baba

A baba feje helyén már látható egy dudor, van nyaka. Kezd kialakulni a kas és mellüreg, benne a szív, aminek még csak két ürege van, de már erősen pumpál. Kezd kialakulni a köldökzsinór, aminek feladatát eddig csak bolyhok végezték, s a 6. hét végére kialakul a vérkeringés is. A végtagok helyén kis kitüremkedések láthatóak. A baba mérete már 6 mm.

Teendők:

Valószínűleg, otthon már elvégezted s terhességi tesztet. Sőt! Már biztosan a másodikat is, de ezen a héten menj el orvoshoz, hogy ő is megállapíthassa a terhességet. Hogy mi történik az első orvosi vizsgálaton, azt az első orvosi vizsgálatról szóló bejegyzésben elolvashatod. A védőnők általában a 9-10. héten veszik terhesgondozásba az újdonsült kismamát, de ha van kedved, elmehetsz már most, és legalább megismerkedhetsz vele, és megmondja, mikor találkozzatok először. Addig is aludj többet, és pihenj sokat.

2009. szeptember 27.

Férfi meddőség!

Időről időre megnézem azokat a hirdetéseket, amiket a Google kitesz az oldalra, hogy mennyire ad hasznos információt az oldalam olvasóinak. Most találtam egy nagyszerű oldalt köztük a férfi meddőségről. Ott remekül leírnak igen sokféle dolgot, köztük fogamzási praktikát is, valamint a hímivarsejtekről, és a megtermékenyítésről is jó cikket találtam. Olvassátok el, ha érdekel Titeket a téma. (A női terméketlenségről pedig az iscare.sk oldalon olvashattok többet.)

Újabb közvélemény kutatás

Közben csak egy kis "szolgálati közlemény": Feltettem egy új szavazást a lapra, ami a terhességetek idejéről kérdez Titeket. Azért volna jó, ha válaszolnátok rá, mert idő hiányában sajnos nem tudok elég gyorsan haladni a bejegyzésekkel és tartalomfeltöltéssel, és kíváncsi lennék, kik olvassák az oldalt, hogy a többségnek megfelelő tartalmak kerüljenek fel elsősorban.

Pl. ha azok vannak többségben, akik még nem is terhesek, akkor fogamzási praktikákat írnék, vagy a szabad-e terhesen rovatot fejleszteném, (egyik olvasónknak válaszoltam is a megjegyzések között, de igaza van,) mert erre nagyobb hangsúlyt kellene fektetni, vagy pl. szülésre felkészítés, vagy kórházi csomag-lista, stb, stb.

Segítségeteket előre is köszönöm

Terhesség hétről hétre - 5. hét

Kismama:


A terhesség korai jelei ezen a héten folytatódnak. A terhességi teszt ezen a héten már pozitív, többet a következő két linkre kattintva olvashattok arról, hogy mikor és hogyan kell a terhességi tesztet elvégezni (képekkel).

Baba:


Ha korábban még nem említettem, a baba fejlődése szempontjából az első időszak a kritikus. Az 5. héten ugyanis már kezd kialakulni az idegrendszer, a gerinc és az agy. A csíra megnyúlik, már kivehető a fej és farokvégződés. Az idegrendszer fejlődésének első legfontosabb fejlődésén megy keresztül, kialakul egy barázda, mely később csővé pöndörül, s megjelenik egyik végén az agy. Közben növekednek egyéb szövetek,amiből majd kialakul a gerinc, a borda, és hasizom.

Az ötödik héten a baba kb. 2mm, rövidebb még, mint egy szempilla. De közben iszonyú fejlődésen megy keresztül.

Kapcsolódó cikkek:

Előző hét: Terhesség - 4. hét

Következő hét: Terhesség - 6. hét

2009. szeptember 25.

Terhesség hértől hétre - 4. hét

Kismama:


A kismamának ezen a héten marad el a menstruációja, amely a terhesség egyik biztos jele. Esetenként a magzat beágyazódásakor, vagy a menzesz rendes idejében előfordul még egy kis vérzés, sőt néha ez folytatódik még két három hónapon keresztül is, de ez igen ritka. A terhes kismama közben egyre több terhességre utaló jelet láthat magán, már a menstruáció kimaradása előtt is, melyek közül lehet, hogy csak egyet-kettőt észlel, de lehet hogy egyet sem, vagy akár mindet. Ezek közül a leggyakoribbak az alábbiak:

Testi jelek:
  • a mell megduzzad, fáj, bizsereg, viszket;
  • gyakori vizelési inger;
  • "reggeli" hányinger, émelygés, mely persze nemcsak reggel jelentkezhet, hanem egész nap is tarthat elég gyakran hányás is előfordul;
  • fáradtság, gyengeség, aluszékonyság;
  • ételek, ízek szagok iránti érzékenység, kívánósság, növekvő étvágy, egyes ételek iránti undor,
  • gyomorégés, haspuffadás

Érzelmi változások:

  • ingatag kedélyállapot, gyors hangulatváltozás
  • ingerlékenység
  • szorongás, félelem, túláradó öröm gyakran együtt is, vagy külön-külön

Baba:

A hét elejére a csíra beágyazódik a méh falába, ahol a vérerek táplálják. A hét végére szabad szemmel is látható, ebihal szerű embrió. Kisebb, mint egy rizs szem. Közben a gyorsan osztódó sejtek több részre csoportosulnak, amiből majd kialakul a méhlepény, a magzatburok, és a baba egy-egy testrésze.

Érdekesség: A csíra körül ekkor még egy rózsaszín gyűrű látható, melyet azok a hímivarsejtek alkotnak, amik nem tudtak bejutni a petesejtbe.

Teendők, jó tanácsok a terhesség első hónapjára:

  • A fáradtság a 3. hónap vége felé magától elmúlik, addig próbálj többet aludni. Szervezetednek rengeteget kell "dolgoznia".
  • Hányinger - mely ált. szintén csak három hónap - ellen: igyál sokat, nehogy kiszáradj, ne várd meg míg éhes leszel, egyél gyakrabban, az ágyban is, hogy ne ürüljön ki a gyomrod, akár egy kis kekszet, kerüld azon ételeket, amiktől hányingered lesz, amitől undorodsz, szedj vitamint, kerüld a reggeli rohanást
  • kényeztesd magad, és hagyd, hogy ezt mások is megtegyék
  • szedj vitaminokat, ha eddig nem tetted volna
  • a spontán vetélésnek az első három hónapban van a legnagyobb esélye, habár egészséges terhességnek a rendes életvitel egyébként sem árthat, de sosem árt az óvatosság

Kapcsolódó cikkek:

Előző hét: Terhesség - 3. hét

Következő hét: Terhesség - 5. hét

2009. szeptember 24.

Terhesség hétről hétre - 3. hét

Kismama:



Egyes kismamák már ekkor éreznek változásokat, van aki rendelkezik azzal a bizonyos hetedik érzékkel, és tudja, hogy teherbe esett. Irigylem őket! Vannak, akik a beágyazódáskor rosszullétre, émelygésre panaszkodnak. Beágyazódáskor gyakran egykét csepp vér is megjelenhet, de ne aggódj, ez nem vetélés. Ezt valószínűleg az okozza, hogy elkezdődik a szervezetben az EFP nevű hormon termelődése, ami megakadályozza az immunrendszert abban, hogy a babát másnak vélje, mint ami. Biztosan tudjátok, hogy terhesség alatt a nők immunrendszere legyengül, hát éppen ezért.




Baba - bár ekkor még: az embrió kialakulása:



A megtermékenyítést követően az embrió (ekkor még nem magzatnak hívjuk) gyors osztódásnak indul, először 30 órával a megtermékenyítés után osztódik ketté, majd 10 óra múlva újra osztódik. 3 nap múlva 16 egyre kisebb sejtekből áll majd az ún. csíra, ami elindul a méh felé, és a 4. napon eléri a méhet (ekkor már több, mint 100 sejtből áll -mint egy szeder). A következő pár napban szabadon vándorol a méhen belül, s annak falán képződő "tejjel" táplálkozik, de a terhesség 3. hetének végére erősen beágyazódik a méh falán az akkora teljesen megvastagodott nyálkahártyába, mellyel befejeződik a fogamzás. Ekkor a csíra két részből áll, a külső fala fogja alkotni a méhlepényt, a belső sejtek pedig a testet.


Általában a csíra a méh hátsó falán ágyazódik be (ezt orvosod vizsgálni is fogja), hogy melyik oldalon, az attól függ, hogy melyik petefészekből szabadult ki az érett petesejt.



Tudom, hogy az eddigiek nagyon tudományosak voltak, de szerintem jó, ha tudjuk, mi zajlik le testünkben leendő kisbabánkkal.

Kapcsolódó cikkek:

Előző hét: Terhesség - 2. hét

Következő hét: Terhesség - 4. hét

Terhesség - 2.hét vége - Megtermékenyítés

- Egy kis biológia óra

Terhesség hétről hétre 2. hét kiegészítéseként olvassátok el ezt a kis bejegyzést.


Úgy gondoltam, hogy maga a megtermékenyítés az, ami a terhességhez vezet, ezért ezt szeretném bővebben leírni - de ez tényleg csak maga a tudományos oldala, hogy megismerjük, mi történik szervezetünkben.

Az ovuláció (tüszőrepedés): Az érett petesejt - amely 0,13 mm nagyságú lehet, - 14 nappal a menstruáció előtt (tekintet nélkül a menstruációs ciklus hosszára) kiszabadul a petefészekből, és a petevezeték felé sodródik. Közben a méhnyálkahártya megvastagszik, a méhnyakon is jellegzetes változások mennek végbe, amelynek köszönhetően a hímivarsejtek könnyebben áthaladhatnak rajta.

Az érett petesejt kb. 24 óráig életképes a petefészekből való kiszabadulás után, ezért akkor eshetsz teherbe, ha partnereddel közvetlenül az ovuláció előtt, vagy utána próbálkoztok. Az érett petesejtbe egyetlen hímivarsejt hatol be, és az termékenyíti meg (kivéve ikrek). Ezután a petesejt külső része megvastagszik, áthatolhatatlanná válik, elveszti befogadóképességét.

Hímivarsejt: Egy alkalommal kb. 400 millió hímivarsejt kerül a hüvelybe, mely onnan a méhnyakon, majd a méhen keresztül jut a petevezetékbe, ahol belefúródik a petesejtbe, és megtörténik a megtermékenyítés.

Videó a megtermékenyítésről:




A Videó a megtermékenyítés folyamatát mutatja a petevezetékben, majd megkezdődik az osztódás és a megtermékenyített petesejt elindul a méh felé.

2009. szeptember 23.

Kismamák nyereményjátéka!

Wellness hétvége a Kolping Hotelben!

Kifejezetten kismamák számára indított nyereményjátékot a Nestlé és a BEBA, ahol egy regisztrációért cserébe 4 személyre szóló nyaralást nyerhetsz a közismerten gyermek- és bababarát KOLPING HOTEL-ben!

A regisztrációval ráadásul feliratkozol egy hírlevélre, ahol megadod kisbabád életkorát, s így folyamatosan küldik neked a kisbabád életkorának megfelelően összeállított hasznos tanácsokat, információkat.

Ráadásul a fődíj mellett egyéb nyereményeket is kisorsolnak: - nestlé díszdoboz, és ajándékcsomagok!

Kattints és jelentkezz!!!!

Terhesség hétről hétre - 2. hét

Mint azt a terhesség 1. hetének leírásakor említettem, a 2. hétben még nem vagy terhes.

Viszont a 2. héten már "történik" egykét dolog. Ekkor ugyanis megérik a petesejt, kilökődik a petefészekből, és elindul a petevezetéken keresztül a méh felé. A megtermékenyítés általában a 14. napon történik (az utolsó menstruáció első napját követő 14. napon) a petevezetékben.

Eközben a méh falán lévő nyálkahártya megvastagszik, felkészül a megtermékenyített petesejt beágyazódására. Ha viszont a megtermékenyítés mégsem következett be, akkor az a 28. nap körül leválik, és a menstruáció alkalmával távozik a szervezetből.


+ Egy kis fogamzási praktika:


Irigylem azon nőtársaimat, akik olyannyira ismerik saját testüket, hogy szervezetük legkisebb jelzéseire is felfigyelnek. Ugyanis vannak olyan nők, akik pici hasfájást éreznek azon az oldalon, amelyik petefészekben megérik a petesejt. Nem utolsó sorban ez remek alapul szolgál a terhesség tervezésében illetve nagyszerű fogamzásgátló módszer is, hiszen ők pontosan tudják, hogy mikor a legtermékenyebbek. Próbáljátok ki Ti is! Hátha mivel már tudjátok, hogy milyen apró jelre kell figyelni, nálatok is bejön!
A másik tünet, ami jelezheti, hogy peteérésed van, az a fehéres, tojásfehérje szerű folyás. Ez minden nőnél jelentkezik, tehát amikor ezt észleled, akkor biztos, hogy peteérésed van.


Kapcsolódó cikkek:

Előző hét: Terhesség - 1. hét
Következő hét: Terhesség -3. hét

2009. szeptember 21.

Terhesség hétről hétre - 1. hét

A terhesség kezdete - vagy még el sem kezdődött?

Lehet, hogy ez most bután fog hangzani, de az az igazság, hogy a terhesség 1. és 2. hete nem létezik, az ugyanis még nem terhesség. (vagy minden egyes menstruációs ciklus 1-2 hetében terhesek vagyunk, de hát ugyebár nem.) Általában azt mondjuk, hogy a terhesség 40 hét, valójában azonban csak 38. A terhesség időtartama csak akkor lenne 40 hét, ha a megtermékenyítés az utolsó menstruáció első napján megtörténne, ugyanis a baba az utolsó menstruációtól számított 280 nap, azaz 40 hét múlva fog megszületni.

A "terhesség" első két hetében csak még, mint különálló petesejt, és hímivarsejt léteznek. A terhesség akkor kezdődik, amikor a hímivarsejt megtermékenyíti a petesejtet, ez pedig 28 napos menstruációs ciklusnál csak a menstruációt követő 14. napon a 2. hét végén fog megtörténni. Amikor tehát az orvos megállapítja, hogy terhes vagy (pl. a menstruációd kimaradását követő 2 héttel, azt fogja mondani, hogy 6 hetes terhes vagy, pedig valójában a megtermékenyítés csak 4 hete történt.

A nőgyógyászok egyébként mindig befejezett terhességi heteket számolnak. Tehát a fenti esetben azt mondja az orvos, hogy hat hetes terhes vagy, vagy pedig a hetedik hétben vagy. A kettő nyilván ugyan az.

Terhességi trimeszterek

A terhesség időszakát egyébként három szakaszra szokták bontani, ezeket első - második, és harmadik trimeszternek - (terhességi harmadoknak) nevezik. Az első trimeszter a terhesség 1-13. hete, a második trimeszter, vagyis a terhesség második harmada a 14-27. hét között tart, és a harmadik trimeszter pedig a terhességed 28-40. hete.

Kapcsolódó cikkek:
Következő hét: Terhesség - 2. hét

2009. szeptember 20.

Terhesség hétről hétre

azaz - Mi történik a terhesség 40 hete alatt



Mikor elkezdtem ezt a blogot, úgy gondoltam, hogy itt azokat a gyakorlati tanácsokat szeretném megosztani veletek, amik számomra fontosak voltak, amik jó kis "Terhességi praktikáknak" tűntek. Amiket nekem előtte nem mondott el senki, pedig sokat segített volna. Ezért itt ezeket akartam összegyűjteni. Ami nem is olyan egyszerű, mert rengeteg ilyen gyakorlati tanácsom van számotokra, és soha nem tudom, melyiket vegyem előre. Most viszont egy kis szünetet tartunk ezekben, mert:

Sokan írtatok, hogy jó volna, ha a terhességről is írnék, hogy mikor mi történik a kismamával, kisbabával, hogyan fejlődik, mekkora lehet, stb, stb. Ezért most 40 bejegyzésen keresztül erre sort kerítünk. (Bár valószínű, hogy közbe-közbe szúrunk más hasznos dolgot is).


Kapcsolódó cikkek:
Terhesség - az első hét

2009. szeptember 18.

Csökkenhet a TGYS, és GYED összege

A múltkor családi pótlékok kapcsán a párunk nettójában történő változásokról írt bejegyzésemet szeretném kiegészíteni.

Ez szintén a családtámogatási rendszerben történő változások miatt történik. Ugyanis keresgéltem az OEP honlapján, és kiderült, hogy az anyukák nettójának (TGYS, GYED) összege is változhat, legalábbis ha nem nyilatkozunk jövedelmünk nagyságáról.

Ugyanis a TGYS-ben és GYED-ben részesülő kismamáktól is vonnak személyi jövedelem adót. ezért nekik is nyilatkozniuk kell jövedelmük nagyságáról, hiszen ha az éves jövedelmünk meghaladja az 1.700.000,- Ft-ot (bár júliustól az 1.900.000,- Ft, de ebbe most ne menjünk bele, ha valakit érdekel, szívesen írok a számítási módszerektől is bővebben), akkor már nem csak 18%-os adót vonnak le a bruttó járandóságból, hanem 36%-os SZJA-t. Ugyanis ha ezt nem teszik, és kiderül, hogy sokkal magasabb a jövedelmünk, következő év májusában be kellene fizetni az adókülönbözetet az APEH-nak. Ha viszont nem nyilatkozunk, és jövedelmünk nem éri el a fent említett összeghatárt, ők akkor is levonják a 36%-os adót, a majd jövő év májusában visszaigényelhetjük.

Ezért véleményem szerint szükséges a nyilatkozat megtétele, de azt írják, hogy majd küldik postán az adatlapot, melyet postafordultával kell visszaküldeni. Ha valaki nem kap levelet, érdemes telefonon érdeklődni, ugyanis ha ezen nyilatkozatot elmulasztjátok, a legmagasabb adókulccsal számfejtik a juttatásokat, és akkor valóban csökkenni fog a kiutalt TGYS és GYED összege.

2009. szeptember 16.

Terhesség jelei, tünetei II.

azaz a terhesség első jelei, első tünetei és a terhesség 9 hónapjában észlelhető testi - érzelmi változások:


A terhesség első jeleiről korábban már írtam egy bejegyzés. Mivel ezt nagyon sokan kerestétek és olvastátok, és keresitek is a terhesség első tüneteit, úgy döntöttem, hogy a terhesség jeleiről szóló "fejezetre" több időt kell szánnunk, ezért most egy olyan bejegyzés következik, ahol a terhesség 9 hónapja alatt előforduló összes terhességi tünetről említést teszünk.

A terhesség első jelei közül lehet, hogy Te egyik tünetet sem érzed, és mégis terhes vagy, viszont lehet, hogy többet is észlelsz, de mégsem vagy terhes (ugyanis számtalan más oka is lehet). Ez teljesen egyén függő.

A terhesség első jeleiről szóló bejegyzést itt olvashatjátok el, most csak összefoglaló (kibővített) jelleggel beszélünk róla.

1. A terhesség első jelei - amiből sejtheted, hogy teherbe estél, és kismama leszel, tehát a menstruáció kimaradása előtt is észlelhető terhességi tünetek,

  • alhasi feszülés (menstruációs görcshöz hasonlít)
  • gyakori vizelési inger
  • viszkető érzékeny duzzadt mellek
  • reggeli rosszullét (a nap bármelyik időszakában előfordulhat)
  • émelygés gyakran hányással együtt
  • fáradékonyság és álmosság
  • maga az érzés, hogy "terhes vagyok" (az a bizonyos női megérzés)
  • menstruáció elmaradása
  • fokozott étvágy
  • szagokra való fokozott reakció
  • gyomorégés (bár ez inkább később)
  • bizonyos ételek iránti fokozott "kívánósság", másoktól viszont undorodás
  • menstruáció elmaradása, de előfordulhat pecsételő vérzés is


2. Amikor már a terhességi teszt pozitív, és az orvos is megállapítja a terhességet, jönnek a terhesség egyéb jelei, a terhesség velejárója, testi elváltozások, érzelmi tünetek:

Kezdetben:
  • a mellbimbó elsötétedő udvara, kiemelkedő apró mirigyek (I. trimeszter)
  • bőr alatti kék és rózsaszín csíkok - ún. striák - először a mellen, majd a hason (I.trimeszter)
  • gyomorégés, haspuffadás
  • szűknek érzi a ruhákat (2-3. hónap)
  • székrekedés
  • ingatag kedélyállapot
  • szorongás, félelem, öröm, túláradó jókedv (együtt vagy külön is)
  • időnként fejfájás
  • ritkábban szédülés, ájulás
  • felfokozott nemi vágy
Később:
  • magzatmozgások
  • fehéres folyás (fluor)
  • köldöktől lefelé haladó vonal elsötétedése (4-5. hónapban)
  • lehetséges fájdalmatlan méhösszehúzódás is
  • az emlő tovább növekszik
  • a has növekedésével visszerek jelennek meg
A terhesség vége felé:
  • görcsök a lábban
  • boka és a láb megduzzad
  • hátfájás
  • fájdalmak a hasban (valószínűleg a méhtartó szalagok nyúlása miatt)
  • hasviszketés
  • hason kívül is látható magzatmozgások
  • légszomj (a növekvő has miatt elszorulhat a tüdő)
  • alvászavar
  • aranyér (szorulás, növekvő belső nyomás)
  • szórakozottság, feszültség, feledékenység, ingerlékenység
  • szivárgó előtej
  • erősödő méhösszehúzódások, jóslófájások


Orvosi vizsgálattal megállapítható terhességi jelek, ezek már a terhesség biztos jelei:

  • méh és méhnyak felpuhulása, a hüvely lilás elszíneződése a vérbőség miatt (orvosi vizsgálat)
  • méh és hastérfogat növekszik (orvosi vizsgálat)
  • ultrahang (4-6 héttel a fogamzás után)
  • magzati szívhang (16. héten)

2009. szeptember 11.

"Terhességi bevásárlás" olcsón- ugyanazt


Mint első bejegyzéseim között írtam, engem igencsak bosszantott az, hogy a kereskedők többsége kihasználja, hogy a kismamák a bevásárláskor hajlamosak mindent, de szó szerint mindent megvenni, függetlenül az árától, de nem akarom ezt még egyszer kifejteni, mert itt elolvashatjátok.


Mikor nézelődtem a bababoltokban, elhatároztam, hogy engem nem fognak csak úgy átvágni, szétnézek még több boltban. Sajnos hiába is mentem el több bababoltba, az árak nagyjából megegyeztek. Viszont azt láttam, hogy a hipermarketekben mégis csak tudják sokkal olcsóbban adni a termékeket, és ugyanolyan jó minőségben, viszont ott meg választék nincs, és az eladók sem értenek szinte semmihez (tisztelet a kivételnek).



Aztán addig töprengtem, hogy rábukkantam egy remek módszerre, amivel ha csak a nagyobb dolgoknál (babakocsi, kiságy, hordozó, gyerekülés, ágynemű) adom össze az árkülönbségeket, úgy gondolom, hogy több, mint húszezret spóroltam. Ebben szeretnék Nektek is segíteni. Bár mivel ez igen hosszadalmas volt, én ajánlok Nektek valami mást. Csak tegyünk egy próbát!

Próbáljuk ki mondjuk a babakocsival. Menj el egy bababoltba. Azért nem hipermarketbe, mert a bababoltban nagy a választék. Válassz egy kedvedre való babakocsit, ami a Te igényeidnek, szükségleteidnek, életvitelednek megfelel. Ebben segíthet a www.babakocsi.blogspot.com oldal, ahol a babakocsi választásban kapsz segítséget, hogy milyen szempontokat vegyél figyelembe a babakocsi vásárlásakor. Írd meg a kiválasztott babakocsi pontos típusát, az árát, esetleg azt is, hogy hol láttad, és a várost, ahol laksz, és én is megmondom, hogy én a helyedben mennyiért tudnám megvenni, és hol. Mit veszíthetsz, nem igaz? Adsz egy esélyt magadnak, hogy spórolj egy kis pénzt? Na rajta!

Gyorsabbak előnyben!!! (de mindenkinek válaszolni fogok)

A jelentkezőket erre az e-mail címre várom: elsoterhesseg.hu@freemail.hu

2009. szeptember 9.

Légzésfigyelővel a bölcsőhalállal szemben

Miért vegyünk légzésfigyelőt?



Mielőtt megszületett a kisbabám, minden szempontból bizonytalan voltam. Szorongtam, hogy jó anyuka leszek-e, tudni fogom-e, mire lesz szüksége, honnan fogom tudni, miért sír, stb, stb. Aztán megszületett, és ösztönösen mindenre tudtam a választ. Viszont egy dolog nem múlt el...... A bölcsőhalál miatti aggodalmam. Éjszakánként óránként- félóránként néztem be a kiságyába, hogy lélegzik-e. Nappal is folyamatosan figyeltem, hogy jól van-e.


Aztán elmentem a legközelebbi bababoltba, és vettem egy légzésfigyelőt. Sokan mondták, hogy annak csak akkor van értelme, ha elvégzem hozzá az ehhez szükséges baba életmentő tanfolyamot. Én azonban bíztam abban, hogy nekünk ez is elég lesz, és ha riaszt a készülék, csak megrázom, ő felébred, és ismét lélegezni fog. Ismertem a kockázati tényezőket, tudtam, hogy nálunk egy eset sem állhat fenn. Hason sosem altattam emiatt, a szoba hőmérsékletére pedig külön figyeltem.



Mikor megvásároltam a légzésfigylőt, a következő éjszaka, mikor lefeküdtem, már nem éreztem azt a korábbi feszültséget, idegességet, őrül nagy aggodalmat, és sokkal nyugodtabban tudtam aludni, s tudtam pihenni.



Ezért mindenkinek javaslom, hogy ha annyira nem is aggódik a bölcsőhalál miatt, mint én, de ideges, és feszült emiatt, akkor jobb ha vásárol egy légzésfigyelőt. Bár igaz, igen borsos az ára, de megéri.

Tipp:
Keresgéj a Vaterán vagy a tesz-veszen, ott is sok eladó légzésfigyelőt találsz, és máris olcsón jutottál hozzá. És szerintem ebben bízhatsz. Nem azért adják el, mert rossz, hanem már nem pici a baba, és nincs rá szükségük. Ha gondolod, nézz szét most, a keresődobozba írd be a légzésfigyelő szót, és regisztrálj is.



Én a kisbabám 10 hónapos koráig használtam a légzésfigyelőt, mert igaz, hogy 6 hónapos korig javasolják, de hallottam már későbbi esetekről is. Ez idő alatt egyébként többször beriasztott a készülék. Nem tudom, hogy valóban légzés kimaradást észlelt-e a légzésfigyelő, vagy más oka volt-e, de biztos, hogy hasznos eszköz. Ha másért nem, hát megnyugtat.


Mi is az a légzésfigyelő és hogyan válassz?



Két része van: egy egy-kettő-, vagy három részből álló (típusfüggő) érzékelő, ami egy nagy négyzet alakú lap. Ezt kell berakni a baba ágyába a matrac alá, ennek felülete érzékeli a baba lélegzetvételeit. A másik rész egy kijelző, ami veszi az érzékelők jelzéseit, ami riaszt, illetve egy kis lámpával jelzi is a lélegzetvételeket. Hogy hány érzékelőset válassz? Azt mondják azért kell a több érzékelős típust választani, mert ha elmászkál az ágyban, akkor is használható, és nem riaszt fölöslegesen.

Én utána néztem, általában mindenhol három gyártmánnyal találkoztam. Itt szintén a saját igényeidhez kell választani. Ha a babának van egy másik helye, ahol esetleg nap közben szokott aludni, vagy sokat alszik nagyszülőknél, akkor olyan típust kell választanod, ami legalább két érzékelőlapos és a két érzékelő lap egymástól függetlenül is működhet külön fekhelyen. Így nem
kell mindig szétkapnod a kiságyat (mint Foxi a lábtörlőt :-), csak a kijelző részt kihúzod, és mehetsz.

Szóval én minden aggódós kismama társamnak ajánlom a légzésfigyelőt. Ha most megveszed, tudod használni a többi kisbabádnál is. Utána pedig eladhatod a vaterán, vagy a tesz-veszen. Vagy bérelj egyet egy hónapra. Mostanában már azt is lehet egykét bababoltban. Meglátod, hogy hasznos-e, és bérelheted tovább, vagy veszel egyet.

A következő bejegyzésben a várva várt: Hogyan vásároljunk olcsón de mégis ugyanazt

Kapcsolódó cikkek: Bölcsőhalál és a kockázati tényezők

A bölcsőhalál és a kockázati tényezői

Bölcsőhalál

- ez az egyik legborzasztóbb kifejezés, amit valaha hallottam. Mármint maga a tény, amikor tejesen egészséges kisbabák minden előjel nélkül meghalnak. Kimondani - leírni - is szörnyű és félelmetes. Talán azért olyan félelmetes, mert nincs rá magyarázat, és bárkire lecsaphat.


Azt azért meg kell jegyeznünk, hogy a bölcsőhalálnak vannak kockázati tényezői, amelynek ismeretében talán mégis csak tudunk védekezni ellene, vagy fokozottan odafigyelhetünk.

A bölcsőhalál kockázati tényezői a következők:


A kismama terhesség alatti dohányzása, a drog, valamint koraszülött babáknál szintén gyakrabban fordul elő a bölcsőhalál, de sajnos minden előjel nélkül is bárkinél megeshet. A leggyakrabban hason altatott babáknál fordul elő, valamint a kellőnél melegebb szoba is növelheti a bölcsőhalál esélyét. Tehát az orvosok megállapították, hogy a bemelegedésnek is nagy szerepe lehet. A bölcsőhalál egyébként gyakrabban fordul elő kisfiúknál, mint kislányoknál, és a legkritikusabb időszaknak a 3- 6 hónapos kor mondható.


Én terhességem alatt (már korábban nővérem, rokonaim és barátnőim terhességénél is) talán ezért aggódtam leginkább, hogy csak ez elő ne forduljon. Szó szerint szorongtam ettől, és később már az is idegesített, hogy ez már rendellenes félelem, nehogy valami anyai megérzés legyen, s hogy emiatt fog történni valami, s hogy nehogy beigazolódjon.


Amikor megszületett a kisbabánk, volt olyan éjszaka, hogy ....... nem is tudom, talán 15-ször is benéztem a kiságyába, aggódva figyeltem hogy lélegzik-e, rátettem a hasára a kezem, hogy érezzem a levegővételét. (Szegény sokszor fel is kelt emiatt). Hason nem is hagytam aludni, mindig a hátára, és oldalt fordítottam. És nem csak éjszaka, nappal is folyton aggódtam. Ezért elhatároztam, hogy tennem kell valamit. Ezért vettem egy légzésfigyelőt. Onnantól kezdve szinte megnyugodtam, de erről a következő bejegyzésben olvashattok.

Kapcsolódó cikkek: Légzésfigyelő lehet a megoldás


2009. szeptember 4.

A Családi pótlék miatt csökkenhet párod nettója!

azaz a családtámogatási rendszer változásai 2009. szeptember 01-től



Biztosan hallottátok már a televízióban, vagy rádióban, vagy olvastátok a neten, hogy 2009. szeptember 01-jétől változások lesznek a családtámogatási rendszerben. Egyik, hogy a családi pótlékok bekerültek az adóterhet nem viselő járandóságok köré, viszont kevés helyen hallhattuk, hogy az egyszeri anyasági támogatás összegét is ide kell majd sorolnunk.

A családi pótlékok jelenleg érvényes összegéről egy másik bejegyzésben olvashatsz majd, addig is a cikk végén találsz majd egy linket, ahol bővebben olvashatsz erről a témáról. Én itt próbálom konyhanyelven leírni azt, amit olvastam.

Szóval: Aki nem igazán jártas az adózási kérdésekben, azok kedvéért az adóterhet nem viselő járandóság annyit jelent, hogy adót közvetlenül nem kell ugyan fizetni a családi pótlék után, de az adó alapot növelni kell vele. Ha tehát ezzel az összeggel (valójában csak az összeg 50%-ával) együtt az egész éves jövedelmed átugorja az adósávot, akkor tulajdonképpen adózol a családi pótlék összegéből. A 18%-os adósáv egyébként 2009. júliusában 200 ezer Ft-tal növekedett.

A családi pótlékból ráadásul a gyermeküket nevelő szülők 50-50%-ban részesednek, ezért a házastársnak munkáltatója felé nyilatkozni kell a családi pótlék összegéről, aki ezt ez alapján figyelembe tudja venni a SZJA előleg levonása kapcsán. Ezért olvassatok utána, és tegyétek meg a szükséges lépéseket, nehogy jövő év májusában nagyobb összeget kelljen fizetni!

(Gyermeküket egyedül nevelőknek csak a családi pótlék 50%-át kell figyelembe vennie.)

A Linkre kattintva bővebben olvashattok a témáról. Én csak a lényeget emeltem ki.

2009. szeptember 3.

Terhességi bevásárlás - bevásárlólista

Mint ígértem, össze fogom szedni bevásárló lista szerűen, hogy mi az, amit meg kell vásárolnotok még terhesség alatt a babának, ill. kismamának (magadnak).

Vannak olyan dolgok, amiket kihagytam, most ezeket is felsorolom:

Babaszoba - utazás:
babakocsi
autós gyerekülés
hordozó
kiságy
matrac
kislepedő
pelenkázóra pelenkázó matrac/szivacs + erre egy vastagabb pelenka
kiskád + állvány+ szivacs / fürdető háló
zsebes tároló
szennyestároló fedeles vödör
piszkos pelusoknak fedeles tároló vagy Captiva (szagelzárós pelustároló)
babamérleg
szopiárna
légzésfigylő
babaőrző

Babának
pólya
textil pelenka
nyáltörlő kendő, szakállka, előke
eldobható pelenka
cumi + cumitartó
cumisüveg, és csőrőspohár/itatópohár
termosz
műanyag kiskanál, esetleg műanyag kistányér
tipegő (rugdalózó)+ egy kis pertli
body, kising
kiskardigán
kis sapka
zoknika és harisnya, vagy kötött cipőcske
hálózsák
kistakaró (egy vékonyabb és vastagabb)
overall, vagy zsák
napozó
téli kocsikabát
vastagabb nadrág
kiskabát

Tisztálkodási eszközök:
popsikrém
fürdetőkrém
babasampon
hintőpor
géz
vattakorongok
babaolaj /gyógyszertári olaj
kamilla
alkohol
lázkúp és egyéb gyógyszerek
fésű vagy hajkefe
popsitörlő
műanyag tál
lázmérő, vízmérő, szobahőmérő
kifogó, törölköző
kisolló vagy biztonsági körömcsipesz
biztonsági fültisztító

Szoptatáshoz:
mellszívó
tejgyűjtő doboz, vagy tasak
mellbimbóvédő + ennek tárolódoboz
szoptatós hálóing
szoptatós melltartó
pelenka
melltartó betét
emlőgyulladásra való krém
szoptatós tea
karamalz

Egyéb:
nagy tál fertőtlenítéshez
fertőtlenítő folyadék
turmixgép
orrszívó
szűrő
almareszelő

Kismamának:
éjszakai intimbetét
szorítós bugyi / haskötő
terhességi krém