2010. január 27.

Terhesség hétről hétre 39. hét

Kismama - Terhesség 39. hete

Egyébként a baba már biztosan leszállt, a szegycsont és a méhboltozat között most kb. 3 ujjnyi a távolság. Az NST-t ilyenkor már minden héten el kell végezni a magzati szívhang ellenőrzése érdekében.

Lehet, hogy Te már rég karodban tartod kisbabádat, de ha még nem ,akkor már mindenképpen a célegyenesbe érkeztél. A fáradékonyság, kimerültség igencsak jellemző a terhesség 39. hetében, ezen a gyakori pihenés segíthet csak, mert könnyen lehet, hogy éjszaka már nem igazán tudsz aludni. Ez leggyakrabban a szüléstől való félelem, aggódás, és az általánostól idegesebb közérzeted miatt van.

Az hogy tartasz egy kicsit az ismeretlentől, nem meglepő. Sőt! Valószínűleg a tudatalatti hatására ilyenkor jellemző minden kismamára a fészekrakó ösztön megjelenése, az állandó jövök-megyek, teszek-veszek, mely szinte eltereli gondolataidat, lefoglalja agyadat, hogy ne állandóan a szülésen forogjon az agyad. Az először szülő nők nagy többsége azért aggódik, hogy vajon észre fogja-e venni, hogy eljött a szülés ideje, és nem keveri-e össze a jósló fájásokkal.

A szülés megindulásának jellemző tünetei, jelei:
  • hasmenés
  • derék-, alsó háti, vagy medence táji fájdalom
  • menstruációs görcshöz hasonlító fájdalom
  • magzatvíz elfolyása, vagy szivárgása
  • időszakosan megjelenő fájdalom, de a lényeg, hogy erősödik, és egy-egy fájdalom kb 20-30 mp-ig tart....de a következő cikkben erről többet olvashatsz: A szülés megindulásának jelei

Baba - 39 hetes magzat

A baba belei tele van az ún. meconiummal, ami más néven a magzatszurok. Színe sötétzöldes fekete, és nagyon ragacsos, szurokszerű anyag, a baba popsijáról is nagyon nehéz eltávolítani. Ez egyébként az emésztőszervek által kiválasztott anyag, magzatpehely, és a bél faláról levált sejtmaradványok, ami a baba szervezetéből születés utáni 1-2 napban távozik (jobb esetben, s nem a magzatvízbe, ami veszélyes lehet). A magzatvíz egyébként 3 óránként megújul még vajúdás közben is. A babák átlagos mérete a terhesség 39. hetében 3200 gramm, és 49 cm. Az ultrahang vizsgálaton mért eredmények közül a BPD értéke ilyenkor már 9,6 cm körüli. A tüdeje teljesen érett, így a baba készen áll a külvilági életre.

Kapcsolódó cikkek:


Előző hét: Terhesség 38. hét


Következő hét: Terhesség 40. hét

Oszd meg barátnőddel, ismerősöddel, kismamatársaddal:

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

2 megjegyzés:

  1. sziasztok.39 hetes kismama vagyok.a fiam nagyon sokat ficankol odabent,neha erzek nagyon gyenge es elmulo mensi szerü görcsöket.13-ra vagyok kiirva de semmi jele hogy kiszeretne mar bujni.felek hogy inditott szülesem lesz.sokat olvastsm rola.amugy tegnap voltam orvosnal minden rendben be is van ekelödve,csak mar en varom nagyon.egy kismama svajcbol.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. szia.en is ebben a helyzetben vagyok.17re vagyok ki irva,de meg semmi,s alig egy het van hatra.nekem is menszesz szeru fajdalmak jelentkeznek,egy masabb szeru volt a mult ejjel,az rettenetes fajdalom volt,de azota semmi.ugyhogy nem vagy egyedul:)egy kismama nemetorszagbol:)

      Törlés

Hozzászólásokat itt tehettek: Írd meg, ha tetszett, vagy ha nem, esetleg kérdésed van