2010. február 27.

A szülés második - kitolási szakasza

Én a saját tapasztalatom alapján azt mondhatom, hogy ha túl vagy a tágulási szakaszon, az már jó! A tágulási szakasz ugyanis eléggé kilátástalan... meddig tart még, miért fáj ennyire, mikor lehet már nyomni...... és közben végig ott motoszkál a gondolat, hogy mi van, ha mégsem sikerül valami miatt a természetes szülés, és akkor mégiscsak császározni kell... akkor végigszenvedem ezt is, és a császározás miatt a hosszabb félépüléssel is szembe kell néznem...
Nos, az az, amire nem kellene gondolni... Ez nagyon negatív hozzáállás...Sajnos ennek az esélye is megvan, dehát mit lehet ekkor tenni? Semmit! Ez van, el kell fogadni....

Szóval, most beszéljünk arról, ha végre elérkezik a kitolási szakasz, és lehet nyomni...



Mikor kezdődik a kitolási szakasz?


A kitolási szakasz akkor kezdődik, amikor eltűnik a méhszáj pereme is a baba feje körül, tehát a méhszáj teljesen kitágul, ami 4 ujjnyi, vagy 10 cm. Ilyenkor már nagy nyomásingert érez a kismama, megkezdődnek a tolófájások. Előfordul, hogy már korábban is érez ilyet, de nyomni csak akkor lehet elkezdeni, amikor az orvos is úgy látja.


Mi történik a kitolási szakaszban:


Jó hír! Ekkor fogod végre először megpillantani élőben a kisbabádat!


Milyenek a tolófájások?


Először is a tolófájások megjelennek. Ezek a fájások mások lesznek, mint a tágulási szakasz elején, amikor csak fájdogál, vagy az intenzív szakaszban, amikor már nagyon fáj. Leginkább ahhoz hasonlít, amit a tágulási szakasz végén érezhetsz, amikor már olyan érzés, mintha nyomnod kellene.....A tolófájások azonban mindig rendszeresebbek, mint a eddig, időtartama 60-90 mp, de közöttük hosszabb idő telik el (ált. 2-5 perc). De mindezt már nem tehetetlenül kell tűrnöd, hanem apait anyait beleadva nyomhatsz :-)


Milyen hosszú a kitolási szakasz?


Általában fél óra, de lehet 10 pertől 2-3 óra hossza is.


Milyen lesz a kitolási szakasz (- az érzelmek)?


A kismamák a kitolási szakaszt a legkülönbözőbb módon élik meg. Szélsőséges érzelmi megnyilvánulásokkal találkozhatunk. Egyaránt jellemző a hirtelen jókedv és az újult erő, hogy végre lehet nyomni, nem kell visszatartani, vagy amiatt, hogy végre megláthatja kisbabáját, vagy a gigászi erő érzése a kitoláshoz, de épp úgy jellemző a mértéktelen félelem érzet, vagy az elkeseredettség a kimerültség, és az elhúzódó kitolási szakasz miatt... van, aki már nem is kíváncsi a babára, csak azt akarja, hogy legyen vége az egésznek.



Mit kell tenni a kitolási szakaszban?


  • Gondold át el előre, mit fogsz csinálni. Koncentrálj. 
  • Helyezkedj el kényelmesen, ahogyan szülni szeretnél. Remélhetőleg, megválaszthatod a testhelyzetet, de adódhat úgy is, hogy az orvos mondja meg (pl. a baba elhelyezkedése miatt), hogy hogyan kellene szülnöd
  • Mindig figyelj oda az orvosodra, hogy mit mond, és tedd azt, kövesd az utasításait. Ne vitatkozz vele, ő tudja, mit miért mond
  • Szedd össze maradék erődet, és nyomj
  • A fájások kezdetén végy egy-két nagy levegőt, majd a következőt benn tartod, szem-száj becsuk, szorít, és tiszta erődből nyomsz, ahogy csak bírsz. Majd levegőt cserélsz: gyorsan kifújod az előző levegt, megint nagy levegőt veszel, és megint csak nagyon erősen nyomsz. Ne nyisd ki a szemed, mert elpattanhatnak az erek. Ha lehet ne is kiabálj, (nem azért, mert bárkit zavarsz vele) mert akkor nem lesz ereje a nyomásnak. 
  • Két fájás között próbálj pihenni, és erőt gyűjteni. Lesz rá időd, mert ezek a fájások ritkábbak lesznek, mint a tágulási szakaszban
  • Ha az általános testhelyzetben szülsz, kezeddel térdedet megfogod, felhúzod, és nyomsz....Közben próbáld ellazítani a combod és a gát tájékát, mert ha szorítod, az a haladás ellen dolgozik
  • Előfordulhat, hogy jön a fájás, de ha utasítást kapsz arra, hogy ne nyomj, akkor fogadj szót, mert előfordulhat, hogy túl gyorsan születne meg a baba, és az nem jó, vagy pedig erőt kell gyűjtened egy fájás alatt, hogy a következő erőteljesebb legyen
  • Az is lehet, hogyha elhúzódik a kitolási szakasz, vagy nincs elég erő a kismamában a nyomáshoz, az orvos valamilyen beavatkozás mellett dönt. (pl. oxitocin infúzió, fogó alkalmazás, egyéb)
  • A kitolási szakaszban gyakran széklet és vizelet is távozik, ezen egy szálat se aggódj, és a legkevésbé se foglalkozz vele, ez teljesen természetes, az a fura, ha ilyen nincs...a személyzet steril gézlappal azonnal el fogja távolítani, és a fertőzésveszély ezzel oda is van....
  • Gyakori, hogy az orvos, vagy szülész hasra gyakorolt erős nyomással besegít a kismamának. Ez nem mindenhol elfogadott dolog különböző okok miatt, de szerintem ezt bízd az orvosodra... Ő tudja a dolgát...
  • Amikor a baba feje már két fájás között sem húzódik vissza, elvégzik a gátmetszést. Ez egy vágás a hüvelytől lefelé, ami elkanyarodik. Ha az orvos jókor végzi a gátmetszést, nagyon valószínű, hogy egyáltalán nem fogod érezni.

Hogyan kell nyomni szüléskor a kitolási szakaszban?


Hogy hogyan kell nyomni, ez a kismamák leggyakoribb kérdése. Tulajdonképpen ugyanúgy, mint székelésnél, a lehető legerőteljesebben lefelé kell nyomni. Szemet, szájat jó erősen beszorítani, és nyomni, nyomni, nyomni... A szülésznő és az orvos mondani fogja, mikor nyomj, hogy vegyél levegőt, mikor cseréld ki.... Egy ilyen fájás általában egy percig tart, ezalatt levegőcserékkel 2-3 jó erős nyomás érhető el....


Hogyan születik meg a baba?


A baba feje a méhösszehúzódások hatására egyre lejjebb kerül a hüvelyben, ekkor még erősebb lesz a nyomási inger. A gát tájék kidomborodik, a hüvely kitágul 3-4 cm-re, és ilyenkor már látszik a fejtető. Ez a méhösszehúzódások között eleinte visszahúzódhat, de később már nem fog. Ilyenkor végzik el a gátmetszést, mit ha hiszel, ha nem, nem valósznű, hogy fogsz érezni. A baba először arccal lefelé bújuk ki a feje, majd elfordul az anya egyik combja felé, először a felső, majd alsó válla bújik ki, s utána a baba többi része már csak kicsusszan. Erről egy 3D-s animációs videót is láthattok a videók között.
    Oszd meg barátnőddel, ismerősöddel, kismamatársaddal:

    Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

    Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

    2010. február 25.

    Megszületett a sztár-baba!

    Február 24-én délelőtt 9:30 perckor született meg az új Barátok köztös baba, azaz Deutsch Anita és  Kinizsi Ottó második kislánya, aki a Kinizsi Hanni nevet kapta.52 cm,  és 3200 g-mal jött a világra, a baba és anyuka is jól vannak. Gratulálunk nekik!

    2010. február 23.

    Felkészülés a szoptatásra - Fórum

    Te tudod, hogy hogyan kell szoptatni? Vagy még nem is érdekel? Vagy próbálsz utána járni?

    Felkészülés a szülésre-Fórum

    Te készülsz valamilyen módon a szülésre pl. olvasol, videót nézel, vagy ismerőseidtől kérdezel?

    Császár, vagy természetes szülés?-Fórum

    Ha lehetne, melyiket választanád?

    FÓRUM

    Sziasztok!

    Érkezett hozzám egy pár levél, amiben arra kértek, legyen az oldalon fórum. Nos ez egy blog, ahol a technikai megoldások szűkösek, de kitaláltam a megoldást. FÓRUM címke alatt a megjegyzések segítségével tudtok fórumozni különböző témákban. Csak kérnetek kell, és én nyitok minden témának egy-egy bejegyzést, ahol a megjegyzésekben tudtok beszélgetni egymással.

    Kezdetnek most nyitok egy-két témát, remélem olyat, ami Nektek is tetszik, ha nem, írjátok meg a megjegyzésben az új témát, és máris nyitom az új bejegyzést neki.

    Remélem, hasznos lesz, és szeretitek majd használni. Sikeres fórumozást kívánok Nektek!

    2010. február 19.

    A szülés első - tágulási szakasza

    Mint korábban már írtam, a szülés az általános szempontok szerint három szakaszból áll. Az első a tágulási szakasz, utána következik a kitolási szakasz, végül pedig a méhlepényi szakasz.Most ezek közül az elsőről lesz szó bővebben.

    A szülés első szakasza: a tágulási szakasz:

    Először is mit jelent a tágulási szakasz?
    A rendszeres fájások megkezdésétől számított időszak, mialatt a kismama méhszája teljesen kitágul. A méhnyak 3 cm hosszú, és 3 cm átmérőjű. A méhnyak először belülről tágul kúpszerűen, majd eléri a külső méhszájat, és az is tágulni kezd. A fájások hatására a méhnyak megrövidül, elsimul. Általában egy garbónyakhoz szokták hasonlítani a folyamatot, amikor dugod bele a fejed, ahogy egyre tágulnia kell a pulóver nyakának, úgy tágul a méhnyak is. A tágulás mértékét a külső méhszájnál 1-4 ujjnyiban mérik, vagy cm-ben 10 cm-ig. Ha már a baba koponyája körül nem érezhető a méhszáj, akkor mondjuk, hogy eltűnt a méhszáj, kezdődhet a kitolás.

    Meddig tart, milyen hosszú a szülés?

    Mindenek előtt azt kell megjegyeznünk, hogy nincs 2 egyforma terhesség és nincs 2 egyforma szülés sem. Még egy ugyanazon kismama 2 terhessége ill. szülése sem hasonlít egymásra, hát még két embernél. Így tehát nem mondhatjuk meg, pontosan, milyen is lesz a szülés, csak általánosságban beszélhetünk róla, hogy milyen egy szülés általános lefolyása.


    A tágulási szakasz a legkellemetlenebb, leghosszabb, legfájdalmasabb rész, ráadásul ha nagyon elhúzódik, a kismama nagyon el is fáradhat.
    (Tipp: Erre figyeljetek nagyon, hogy tartalékoljatok az erőtökkel a kitoldási szakaszra is.)

    Az elsőterhes kismamáknál a tágulási szak jóval hosszabb, mint a másodszor ill. többedszer szülő nőknél. Az először szülő nőknél legvalószínűbb egy 8-15 órás vajúdás, (kivéve azok szerencsés kismamtársaim itt a környezetemben, akik az első babájuk esetében is 4-6 óra alatt túl voltak mindenen, a mázlisták :-) Így tehát bátran elmondhatom, hogy nem lehetetlen az ilyen szülés sem, úgyhogy van remény mindenki számára egy "laza rövid, könnyed" szülésre :-). Sajnos azonban elsőre inkább jellemzőbb a hosszabb vajúdás. A másodjára vagy többedszerre szülőknél pedig még inkább jellemző, hogy pár óra (ált. 2-6 óra), és megvan a baba. Persze ez sem törvényszerűség, náluk is elhúzódhat a vajúdás 10 órát is.

    Már hallom is a fejetekben lévő kérdést: De akkor most mégis meddig fog tartani a tágulási szakasz?
    Az első szülő nőknél a 8-15 óra, a másodszor szülőknél pedig a 4-6 óra az általános, de ettől nagy mértékű eltérések is teljesen normális szülésnek számítanak. Tulajdonképpen ha jól van a baba és mama is, semmi ok az aggodalomra bármeddig tart is a vajúdás.A cél nyilván az, hogy teljesen kitáguljon a méhszáj. Támpont: ha a méhszáj 1-2 óránként 2 cm-t tágul, az jónak mondható. általában az első 5 cm tágulás tart a legtovább.

    Mitől függ a tágulási szakasz hossza?
    A tágulási szakasz hossza teljesen egyén függő. A tágulás üteme a fájástevékenységtől függ, ugyanis a méhszáj tágulását úgymond a fájások viszik előre. Így tehát minél jobban fáj, annál jobban tágul a kismama, ez persze nem ilyen egyszerű. Nagyban függ a kismama testalkatától, kondíciójától, hogy végzett e terhessége közben gyakorlatokat, stb.

    Hogyan kezdődik a tágulási szakasz, vagyis az egész szülés?
    A szülés megindulása két módon történhet:természetes, és mesterséges módon.
    A természetes szülés megindulás is kétféle lehet, egyrészt elfolyhat a magzatvaz fájások nélkül, vagy a másik mód, amikor fájások jelentkeznek. Ezek a fájások eleinte rendszertelenek, gyengék, rövidek, majd erősödnek, és 40-45 másodpercesek lesznek, valamint rendszeressé válnak, és sűrűsödnek. A két fájás között eltelt időt mindig az egyik fájás kezdetétől a következő fájás kezdetéig kell mérni.

    A szülés megindulhat mesterséges módon is, amikor valamilyen indok miatt a szülészorvos burkot repeszt, és megindítja a szülést (túlhordás - 42.hét, vagy a magzatvíz színe zöldes, probléma a magzati szívhanggal. stb)

    Mi történik a tágulási szakasz alatt?
    Ha megindult a szülés, és erősödnek a fájások, és azok már elég gyakoriak, elindulsz a kórházba. Ott az orvos megvizsgálja a méhszáj állapotát mutató és középső ujja segítségével, amivel megállapítja, hogy hány ujjnyira van kitágulva a méhszáj. Előfordul, hogy ellenőrzik amnioszkópiás vizsgálattal a magzatvíz színét, hogy minden rendben van-e. Ha még nem folyt el a magzatvíz, az orvos burkot repeszt. Egyébként a szülésznő és orvos rendszeresen megvizsgál. Tágulsz-e rendesen, esetleg fájáserősítő szert, oxitocint kapsz, mely meggyorsítja a tágulást. Vizsgálják a baba szívhangját is. Enni már nem ehetsz az esetleges műtéti (császár) beavatkozás miatt). A legrosszabb időszak az utolsó fél-egy óra. Nagyon fáj, gyakoriak a fájások, és hosszúak. És már néha úgy érezheted, hogy nyomnod kell, de ha nem kaptál rá engedélyt akkor még nem szabad, mert lehet, hogy a méhszáj pereme ég nem tűnt el. Ez a legrosszabb, hogy a nyomásingerrel párosuló fájást elviseld, és visszatartsd, hogy még ne nyomj. Ha végre eltűnik a méhszáj, már csak a baba koponyáját érzi az orvos, akkor kezdődik a kitolási szakasz.

    Oszd meg barátnőddel, ismerősöddel, kismamatársaddal:

    Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

    Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

    2010. február 17.

    Aminációs videók -Terhesség hétről hétre 5-8. hét

     animációs videókkal és ultrahang képekkel

    Az első videót azért választottam, mert ultrahang képen rajzolja be nekünk a szerkesztő a szív, agy helyét, valamint bemutatja a vérkeringés kialakulását. Emellett nagyszerűen láthatók a terhesség 5-8 hetében, hogy mekkora a baba mérete, súlya.



    A második videóban a baba karja és lába látható, valamint a fejen található szervek fejlődése is elindul. Szó van még a videóban a reggeli rosszullétekről, a mellek változásáról, és hogy ideje az első orvosi konzultációra elmenni.



    A 3. és 4. videó pedig a baba fejlődését szemlélteti folyamatában, az első a 2. hónapot, az utolsó pedig az 1-9 hetet mutatja be.



    2010. február 14.

    Felkészülés a szülésre és a szülés szakaszai

    A harmadik trimeszter közepétől, általában a kismamák már nem aggódnak azért, hogy nehogy koraszülött legyen a baba. Utána viszont változik az aggódás "tárgya"...., akkor egy másfajta idegesség, izgalom lép majd az előtérbe. Ez pedig nem más, mint a szüléstől való félelem. Azt hiszem, minden kismama fél a szüléstől. Akik először terhesek, ők az ismeretlentől félnek, akik pedig már szültek, ők azért, mert tudják, hogy hamarosan mi vár rájuk. 

    Felkészülés
    Nem akarok senkit sem vigasztalni, hogy nem fog fájni, mert ez nem igaz. A szülés valóban nem kellemes dolog. Fájni fog... sőt, nagyon fog fájni.... de lelkiekben fel lehet rá készülni. Először is akkor tudunk rá felkészülni igazán, ha tudjuk, hogy valójában mi fog történni, ill. esetleg mik történhetnek, milyen komplikációk léphetnek fel, ebben az esetben mi a megoldás..... és akkor nem ér minket semmiféle meglepetés.

    Úgyhogy ebben és az elkövetkező bejegyzésekben a szülésre való felkészülésről és a szülés folyamatáról szeretnék írni egy ismertetőt.

    Amire lelkiekben igazán fel kell készülnünk, az a fájdalom, s az, hogy sajnos előre  nem fogjuk tudni, hogy a tágulási szakasz meddig tart, s mennyire fáj.


    Az orvost általában hiába kérdezzük, hogy meddig tart még a szülés...valószínű, hogy nem fog rá válaszolni, két okból sem. Egyrészt ha túl hosszú időt határoz meg, elveszíted a lelkierőd, hogy addig úgysem fogod kibírni... ha pedig rövidebb időt mondana, és akkorra nem törtnénik semmi, szintén elveszítenéd a kontrollod, és lelkesedésed...S ha már egyébként is túl hosszúnak tűnik a kismama számára a vajúdás, akkor szokták a kismamák kérni, hogy legyen mégiscsak császár, vagy epidurális érzéstelenítést, vagy egyéb alkudozásokba szoktak fogni (ez saját tapasztalat, én is próbálkoztam mindenfélével :-))

    Kísérő:

    Amit részemről mindenképpen ajánlok, hogy legyen valaki, aki be megy Veled a szülőszobára. Hidd el, hogy nagyon sokat tud majd segíteni neked. Miért kellene egyedül végigcsinálnod... Az biztos, hogy fájni egyedül neked fog, de a lelki támogatás fél siker. Van, aki erre azt mondja, hogy de a férjem nem olyan fajta, és nem akarja... Persze, van ilyen, és akkor nem is kell erőltetni... De biztosan van egy barátnőd, vagy nővéred-húgod, aki szívesen elkísér a szülőszobába....

    Szülőszoba látogatás
    Ha van lehetőséged, szintén ajánlom a szülőszoba látogatást. Végigkísérnek a kórházban, hogy hol, mi fog történni, megmutatják az eszközöket, így szintén nem ér meglepetés, nem kell aggódnod, hogy most miért kell ide- vagy oda menni, mert tudni fogsz mindent. Erről egy másik bejegyzésben szintén olvashatsz.....

    A szülés szakaszai:
    A szülést általában 3 szakaszra szokták "bontani". Van, hogy több pl. 5 szakaszt is emlegetnek, mint pl. a tágulási szakasz végi átmeneti szakaszt, vagy a lepény megszületését követő 2 órás megfigyelési szakaszt is külön szakaszként tüntetik fel, de mi itt most a 3 szakaszt különböztetünk meg. Tehát:

    A szülés 3 szakaszból áll.
    1. A szülés 1. szakasza a tágulási szakasz
    2. a 2. a kitolási szakasz,
    3. a szülés harmadik szakasza pedig a méhlepény megszületése.

    Ezek közül a legfájdalmasabb és leginkább elhúzódó rész az első, vagyis a tágulási szakasz, a következő bejegyzésben erről lesz szó.

    Oszd meg barátnőddel, ismerősöddel, kismamatársaddal:

    Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

    Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

    2010. február 11.

    Animációs videó - Terhesség hétről hétre 1-3. hét


    Terhesség 1-3 hete animációs videókkal:


    A videón a terhesség 1-3 hete látható. Ekkor történik meg a leendő kismama testében a petesejt érés, az ovuláció. Ezt követően sor kerül a megtermékenyítésre. Már ekkor eldől a születendő baba neme, hogy kisfiú lesz-e, vagy kislány. Ezt követően a megtemékenyített petesejt elkezd osztódni, és elindul a petevezetéken keresztül a méh felé, ahol beágyazódik. A menstruáció ekkor már kimarad, és elvégezheted a terhességi tesztet, ugyanis a HCG hormonok ekkor már termelődnek, amit a terhességi tesztek a megtermékenyítést követő 12-14. napon már biztosan kimutatnak.



    A terhesség 1-4 hete - animációs videó (angol)
    Találtam még egy videót- bár ezt inkább az angolul jól tudó olvasóknak ajánlom, mert kevesebb benne az animációs videó, és a képek, de azért érdemes megnézni. Ez a videó 1 héttel tovább mutatja a fejlődést, ez már a terhesség 1-4. hetét mutatja be.



    Oszd meg barátnőddel, ismerősöddel, kismamatársaddal:

    Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

    Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

    2010. február 9.

    Új "sorozat!"

    Sziasztok!

    A terhesség hétről hétre "című sorozat" a múlt héten befejeződött, s már ki is találtam, mi lesz a következő nagyobb ehhez hasonló téma, mégpedig az, amire olyan sok érdeklődő van: a terhesség kilenc hónapja és a kisbaba fejlődése ultrahangos képekben.
    Találtam is egy nagyon jó kis összeállítást, ami teljes mértékben olyan, amit kerestem nektek, végig szemlélteti a baba fejlődését képekben, 3D-ben, és számítógépes animációval. Egy kis szépséghibája van viszont a bemutatónak, hogy angol nyelvű a kommentár hozzá. Viszont érdemes végignézni, mert a képek alapján a nagy része megérthető. Egy másik gondom vele, hogy észrevettem, hogy egy másik hasonló témájú oldalnál ezt már bemutatták, és nem akartam, hogy hasonló legyen a két oldal. Később viszont arra is rájöttem, hogy nem ez a lényeg, hanem az, hogy Ti, az én kedves olvasóim a legjobb tartalmat kapjátok, hogy a lehető legtöbb információt tudjam nyújtani nektek. Úgyhogy készüljetek fel, egy nagyszerű sorozatra, közben persze az eddigiekhez hasonlóan más-más kérdéseket is körbejárunk.

    Kapok sok e-mail-t is, amikre mindig megpróbálok válaszolni, -akár levélben, akár itt a blogban egy bejegyzés kapcsán- de itt az oldalon a megjegyzések között is kérdezhettek nyugodtan, ahogyan meg is teszitek egyre többen; (ezekre egyébként gyorsabban tudok válaszolni)

    2010. február 5.

    KOSÁR - KÖNYV VÁSÁRLÁS

    Szia!

    Örülök, hogy találtál a könyvek között olyat, ami tetszik Neked... Biztosan sok hasznos info-t találsz benne...

    Nos a rendeléshez már csak annyit kell tenned, hogy a megjegyzés-re kattintva az alábbi adatokat beírod a dobozba:

    • a könyv címét, amelyiket választottad
    • neved
    • címed, ahová szeretnéd, hogy kiszállítsuk a könyvet
    • e-mail címed (a rendelés visszaigazolásához)
    • telefon számod (a futárcég kéri)
    • valamint ha ÁFA-s számlát kérsz, akkor azokat az adatokat
    És végül a megjegyzés küldés gomb.....

      Köszönjük a vásárlást!

      Akkor most kattints a megjegyzés gombra....

      Szállítási feltételek, tudnivalók

      Szállítási díj:
      1.999,- Ft rendelési összegig: 1.300,- Ft szállítási költség;
      2.000-9.999,- Ft rendelési összegig: 799,- Ft szállítási költség;
      10.000,- Ft értékű rendelés felett a szállítás ingyenes.



      Ha több megrendelés érkezik egyazon vevőtől egy napon belül, akkor azokat egyszerre szállítjuk egyszeri szállítási díjjal, függetlenül a megrendelések számától. Tehát érdemes kismamatársaiddal összefogni, hogy a házhoz szállítási díjat el tudjátok osztani, vagy teljesen megspórolni.

      Terhesség GYIK-FAQ

      Szabad-e terhesség alatt sportolni?
      Igen, szabad, főleg akkor, ha korábban is sportoltál. De  mindig csak annyi mozgás a megengedett, amennyi jólesik a kismama számára. Kerülni kell mindenféle megerőltetéssel járó mozgásfajtát, főleg a legveszélyeztetettebbnek számító első 12 hétig, hiszen a spontán vetélések száma statisztikailag ebben az időszakban a legmagasabb. Ezenkívül minden eséssel, ütéssel járó sport, és mindenféle extrém sport tiltott.

      A témáról bővebben: Sport a terhesség alatt


      Szabad-e terhesen síelni?
      A síelés egyáltalán nem ajánlott, sőt inkább tilos több okból is. A síelés a legveszélyesebb sportok egyike, hiszen nagy az esés, és ütközés lehetősége a sípályákon (és ez nem csak rajtad múlik). Emellett a síelés igencsak megerőltető sport, és a terhesség alatti sportok közül a nagy megerőltetéssel járó sportokat egyáltalán nem ajánlják.
      A témáról bővebben:  Síelés terhesség alatt


      Szabad-e úszni terhesen?
      Igen, szabad, ha a terhességgel minden rendben van. Pl. nem veszélyeztetett terhességről van szó, nincs nyitott méhszáj, stb. Az úszás egyébként igencsak ajánlott mozgásnem a terhesség alatt, mert nem terheli a plusz testsúly az ízületeket és a csontozatot.

      A témáról bővebben:  Úszás terhesen


      Szabad-e szeretkezni a terhesség alatt?
      Szintén csak akkor, ha minden rendben van. Természetesen nincs akadálya a terhesség alatti nemi élet folytatásának, de kerülni kell az extrém dolgokat. Inkább a gyengédebb szexuális érintkezéseket részesítsétek előnyben.

      A témáról bővebben: Szex terhesség alatt 
      Szex az első trimeszterben
      Szex a második trimeszterben
      Szex a harmadik trimeszterben


      Szabad-e szaunázni terhesen?
      Az orvosok többsége nem ajánlja a kismamáknak a terhesség alatti szaunázást. Ugyan nincs bizonyítva, hogy árt a babának, de a magas hőmérséklet biztos, hogy nem tesz jót, ugyanis a méh átmelegedése veszélyes lehet a magzat számára. Viszont vannak, akik azt mondják, hogy a terhesség alatti szaunázás nem árt, ha az ember addig folytatja, amíg jól esik számára. Mindkét vélemyényről olvashattok cikkeket az alábbi linkeken.

      A témáról bővebben: Szauna terhesség alatt:

      Szabad-e szoláriumba menni terhesség alatt?
      Az orvosok a terhesség  alatti szoláriumot nem ajánlják, hiszen az utóbbi időben végülis mégiscsak kiderült, hogy az eddigi állításokkal szemben  a szoláriumok mégicsak káros sugárzást tartalmaznak, sőt sokkal nagyobb arányban, mint a napsütés. Így tehát egyértelmű, hogy a terhesség alatt pláne nem tanácsos szoláriumba menni

      A témáról bővebben: Szolárium terhesség alatt
      A másik oldal véleménye

      Szabad-e strandolni a terhesség alatt? Szabad-e fürdőbe menni?
      A terhesség alatt az úszás igencsak ajánlott mozgásnem a kismamák számára, de természetesen figyelemmel kell lenni a víztisztaságra. A strandok közül a termálvizeket egyáltalán nem ajánlják, főleg akkor nem, ha a víz összetétele nem ismert.

      A témáról bővebben: Strand és terhesség

      Szabad-e napozni terhesen?
      A kismamák számára a napozás nem ajánlott, ugyanis a méh átmelegedése veszélyes a magzat számára. A sugárzás szintén nem ajánlott a terhesség alatt. A kismamáknak az orvosok azt tanácsolják, hogy ha lehet, ne menjen a tűző napra, inkább a fa alatt átszűrődő napfényt élvezzék.

      A témáról bővebben: Napozás és terhesség

      Mikor tilos a szex a terhesség alatt?
      Akkor, ha az orvos ezt megtiltotta, vagy valamilyen rendellenesség van a terhességgel. Ha korábbi terhesség alatt spontán vetélés lépett fel, vagy koraszülés veszélye áll fenn, esetleg nyitott a méhszáj, vagy hüvelyi fertőzés esetén.
      A témáról bővebben: Mikor tilos a szex


      Szabad-e kávét inni terhesség alatt?
      A terhesség alatti nagy mennyiségű kávé fogyasztás növeli a vetélés kockázatát. Azonban koffein nemcsak a kávéban, hanem a teában és kólában is megtalálható, ezért az együttes elfogyasztott koffeintartalmú termékek mennyiségére kell ügyelni. Napi 1-2 kávé egyébként biztosan nem árt, de ajánlott gyengébb kávé fogyasztása, és mindenek előtt próbáljuk csökkenteni a mennyiséget. A vetéléseknek egyébként kutatások szerint csak 5%-a adódik életmódi problémákból.

      Terhesség alatt milyen gyógyszert szedhetek?
      Azok a gyógyszerek, amik nem jutnak át a méhlepényen, azok bevehetőek, de mindenféle gyógyszer mindenképpen kizárólag csak orvosi rendelvényre szedhető. Vény nélkül kapható gyógyszerek esetében konzultálj orvosoddal, azok között ugyanis számos olyan gyógyszer található, mely kutatások szerint nagy mértékben, (akár 60%.-ban is) növelheti a vetélés kockázatát. Ilyen gyógyszer egyébként az aszpirin is, ezért valóban nagyon körültekintőnek kell lenni a terhesség, sőt! a fogamzás időpontja körül beszedett gyógyszereknél, (ugyanis ezen gyógyszerek épp a fogamzáskor fejhetik ki "gátló" hatásukat).




      (A terhességre vonatkozó GYIK-FAQ bejegyzés folyamatosan bővül a beérkezett kérdések és saját bővítés alapján)

      2010. február 3.

      Kismama bulvár

      Hajdú-Sarka Kata ismét babát vár

      A hírt már a pár is megerősítette, Hajdú Péter és Sarka Kata a második babáját várja, most másfél hónapos terhes. Első gyermekük Noémi tavaly februárban született, így a két csemete között csupán másfél év lesz a korkülönbség. Kata azt mondja, most teljesen máshogy érzi, mint első babájuknál, így azt gondolja talán ezennel kisfiú lesz. De ha mégis kislány születik, annak is nagyon örülnek majd.

      2010. február 2.

      Terhesség hétről hétre 40. hét

      Kismama - Terhesség 40. hete

      A kismamák nagy része a terhesség 40. hetétől (ha ez eljön egyáltalán) egyre idegesebb a szüléstől való félelem miatt. Általánosságban az jellemző, hogy a kismamáknak csak igen kis arány kb. 5%-a szül a kiírás szerinti napon. Légy türelmes, lelkiekben készülj a szülésre. Gyakorolj légzéstechnikákat, ha nem voltál szülésfelkészítőn, akkor is, próbáld el otthon azt a pózt, ahogyan majd szülni fogsz, hogy hová is kell majd tenni a lábad és kezed, hogyan veszed a levegőt, szem-száj becsuk, de ne nyomj!

      Baba - 40 hetes magzat

      Testének nagy részéről eltűnik a magzatpihe, s egész testét fehér színű magzatmáz borítja. Ne egy kisimult, csodaszép, tiszta kisbabát várj majd, mert az csak a filmekben létezik. Az újszülött bőre lehet, hogy kék lesz, csupa magzatmáz lesz, véres is lesz helyenként, és csúszós is. Feje deformált lesz a szülőcsatornán való átpréselődés miatt. (De neked mindezek ellenére a legszebb baba lesz, akit valaha láttál, és máris szeretni fogod)


      Kapcsolódó cikkek:


      Előző hét: Terhesség 39. hét


      Következő hét: már nincs

      Oszd meg barátnőddel, ismerősöddel, kismamatársaddal:

      Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

      Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com